Το Λογότυπο

Η Ελλάδα, αν και χώρα σχετικά μικρή σε μέγεθος, είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και σταθερός υποστηρικτής του σκοπού και των θεμελιωδών αρχών που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Με σεβασμό στις θεμελιώδεις αυτές αρχές και τιμώντας την ελληνική πνευματική κληρονομιά και την ελληνική γλώσσα, επιλέξαμε τρεις λέξεις ως πυξίδα της υποψηφιότητας – και ελπίζουμε και της θητείας – της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τρεις ελληνικές λέξεις, κατανοητές παγκοσμίως, που αρχίζουν από Δέλτα:

Διάλογος, «Dialogue», η πράξη της ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος ήταν ο δρόμος προς την αλήθεια, ο δρόμος προς τη γνώση.

Διπλωματία, «Diplomacy». Στη ρίζα της, βρίσκουμε τη λέξη «δύο». Η διπλωματία βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί, ως έθνη, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία μέσω του διαλόγου, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις.

Δημοκρατία, «Democracy». Στην κυριολεξία σημαίνει η κυριαρχία του λαού. Γεννημένη στην αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία βασίζεται επίσης στο διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στην “αγορά”, δεν υπάρχουν σιωπηλές δημοκρατίες.

Σύμβολο και έμβλημα της υποψηφιότητάς μας, η ελιά και το κλαδί της. Από τότε που η θεά Αθηνά την φύτεψε στο έδαφος της Αττικής, η ελιά αντιπροσωπεύει την ειρήνη και τη σοφία. Έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της παύσης δηλαδή όλων των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα στεφάνι από φύλλα ελιάς ήταν το βραβείο για τον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν το σύμβολο της ευγενούς άμιλλας. Η ελιά αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για τις χώρες και τους λαούς της Μεσογείου ανά τους αιώνες.