Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ- Επιστήμη για όλους και από όλους

Μαρ 12, 2024 | Νέα

Η 55η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ λαμβάνει χώρα στην έδρα του Συμβουλίου στη Γενεύη, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 5 Απριλίου. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε ομιλία προς το ακροατήριο, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σύντομη συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κ. Volker Türk.

Στις 11 Μαρτίου, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη, σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ινδίας, διοργάνωσαν παράλληλη εκδήλωση με τίτλο: “Το δικαίωμα πρόσβασης και συμμετοχής στην επιστήμη”. Η εκδήλωση έλαβε επίσης την υποστήριξη της Universal Rights Group, μια δεξαμενή σκέψης που ειδικεύεται στη διαμόρφωση διεθνών πολιτικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών ήταν και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα πολιτιστικά δικαιώματα κα Αλεξάνδρα Ξανθάκη, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από το ερευνητικό πανεπιστήμιο του Neuchâtel, καθώς και από τον οργανισμό G.E.S.D.A. (Geneva Science and Diplomacy Anticipator), μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που επιδιώκει την σύνδεση των επιστημονικών επιτευγμάτων με τη δύναμη της διπλωματίας, με στόχο την εξυπηρέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (ΣΒΑ).