Εν όψει εκλογών, ο Έλληνας ΥπΕξ στην Ν.Υ.-Ομιλία στο Ίδρυμα «Konrad Adenauer»

Ιούν 4, 2024 | Νέα

Στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025/26, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε υποστηρικτικές εκδηλώσεις και θα πραγματοποιήσει ένα τελικό γύρο επαφών πριν την ψηφοφορία, την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Στις 4 Ιουνίου, ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Konrad Adenauer», στην Νέα Υόρκη, κατά την οποία οποία παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας.

Ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε ιδιαίτερη ΄έμφαση στο σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας, το οποίο συνοψίζεται στα «3 Δ»: Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία. Πρόκειται για τρεις λέξεις οι οποίες αποτελούν την επιτομή όχι μόνο του ιδεολογικού προτάγματος αλλά και του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ελληνικής υποψηφιότητας. Οι λέξεις αυτές απηχούν στο ακέραιο τα ιδανικά των Ηνωμένων Εθνών, ενώ διαπιστώνεται ότι στις μέρες, και τα τρία, απειλούνται.

«Είναι απογοητευτικό να παρατηρεί κανείς ότι στις μέρες μας υπάρχει απουσία διάθεσης για διαλλαγή. Ταυτόχρονα, βλέπουμε τα φαινόμενα του εξτρεμισμού να ελαύνουν και δυστυχώς, η διπλωματία πασχίζει να βρει μία θέση κάπου ανάμεσα», τόνισε ο Υπουργός. «Σε περίπτωση εκλογής της, η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει το ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Δυνάμεθα να το πράξουμε γιατί έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε από τις λίγες χώρες που διαθέτουν ανοικτούς διπλωματικούς διαύλους τόσο με τις γείτονες χώρες όσο και με τις ισχυρές του πλανήτη», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας, ο Έλληνας Υπουργός έκανε σαφές ότι, πλέον της υποστήριξης και προαγωγής του Διεθνούς Δικαίου, η Ελλάδα προσηλώνεται στον στόχο της αναβάθμισης του μηχανισμού λήψης αποφάσεων αναφορικά με άλλα, εξίσου όμως πιεστικά ζητήματα, όπως αυτό των ανθρωπιστικών κρίσεων και της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Στο πλα΄ίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε για την ανάληψη γενναίων βημάτων στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών, ιδίως εν καιρώ πολεμικών συγκρούσεων.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι έχει ήδη αναληφθεί σημαντική δράση από πλευράς της Ελλάδας. Μόλις τρεις μήνες πριν, η Ελλάδα φιλοξένησε την 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference» για την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών. Πρόκειται για διοργάνωση που προσήλκυσε τη συμμετοχή 125 χωρών και διεθνών οργανισμών, και στο πλα΄ίσιο της οποίας συγκεντρώθηκε το ποσό των 11,5 δις δολαρίων που θα διατεθεί για την προστασία των υδάτων.

Περισσότερα:  Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο Ίδρυμα Konrad Adenauer