Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσκεκλημένος του «Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστόνη, ΗΠΑ.
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο ειδικής εκδήλωσης εκ μέρους του αμερικανικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εστίασε σε πέντε μείζονος σημασίας προκλήσεις για την ανθρωπότητα: την κλιματική αλλαγή, την επιθετικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, τη διαχείριση των ροών μετανάστευσης, την επισιτιστική ανασφάλεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος δημόσιας υγείας.
Στην ομιλία του, ο Υπουργός επεσήμανε τον υψηλό βαθμό περιπλοκότητας που διέπει την παγκόσμια διακυβέρνηση και εξηγεί γιατί η Ελλάδα δύναται να μετατρέψει την τρέχουσα τάση για αδιαλλαξία, σε μία κουλτούρα και αντίληψη που προάγει τη διαλλακτικότητα. «Ούτε μία συμμαχία χωρών, αλλά πολύ περισσότερο ούτε κάθε χώρα από μόνη της, είναι σε θέση να κομίσει λύσεις σε προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ή επιθετικότητα που εξαπολύεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αίφνης, εγείρεται το ερώτημα: Πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα; Προφανώς, το πρώτιστο μέλημα μας οφείλει να είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου, της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε μία μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης που να εδράζεται σε αρχές».
«Με την ευκαιρία αυτή, φέρνω στο νου, τα λόγια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μόλις λίγες μέρες πριν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Είπε κάτι που συμμερίζομαι τα μάλα. Είπε λοιπόν ότι το πρόβλημα της εποχής μας είναι πως ο συμβιβασμός έχει καταντήσει λέξη με αρνητικό πρόσημο. Και θεωρώ ότι ακριβώς αυτό που περιέγραψε ο Γ.Γ. αντανακλάται στο τι συμβαίνει γύρω μας σήμερα».