Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σε ινδικά ΜΜΕ: ‘Πυξίδα μας το Διεθνές Δίκαιο’

Φεβ 22, 2024 | Νέα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη. Παραχωρώντας συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο «WION» και το δημοσιογράφο Sidhant Sibal, στο Νέο Δελχί, ο Έλληνας Υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις του αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ακλόνητος υποστηρικτής των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου. «Το Διεθνές Δίκαιο δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση, αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο», τόνισε. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι «αν και υφίστανται πολλές προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας […] αυτό που πραγματικά πιστεύουμε είναι ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση και περαιτέρω προώθηση της UNCLOS. Είμαστε δε, ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια το Δίκαιο της Θάλασσας θα αποτελέσει κοινό τόπο».

Ο Υπουργός ενημέρωσε τέλος σχετικά με την πρόσφατη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ένωσης -Ινδοειρηνικού που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 2 Φεβρουαρίου, το οποίο είχε ως στόχο την εμβάθυνση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο γεωγραφικών περιφερειών. Ο Υπουργ΄ός τέλος σημείωσε ότι, η Ελλάδα, ως υποψήφια χώρα για μία θέση εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο στα ζητήματα που αφορούν την προαγωγή του διεθνούς δικαίου, όσο και στην προστασία των θαλασσών και ωκεανών.