Ευρωπαϊκή Ένωση και Χώρες Ινδοειρηνικού & Ν.Α. Ασίας- Η Ελλάδα ενεργή στην μεταξύ τους συνεργασία

Φεβ 2, 2024 | Νέα

Η Ελλάδα συμμετείχε στις εργασίες του 3ου Υπουργικού Forum Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ινδοειρηνικού και της 24ης Υπουργικής Συνάντησης Ε.Ε.- Ένωσης Κρατών Ν.Α. Ασίας (ASEAN), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, στις 2 Φεβρουαρίου. Τα εν λόγω φόρα αποτελούν μία ευκαιρία συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους από τα κράτη της περιφέρειας του Ινδοειρηνικού και της Νοτιανατολικής Ασίας. Οι συναντήσεις έχουν στόχο την προαγωγή κοινών επιδιώξεων, ενώ αποτελούν ευκαιρία για ενίσχυση διαπεριφερειακής συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών επί σειρά θεμάτων που αποτελούν κοινές και αλληλοεξαρτώμενες προκλήσεις.

Στην τοποθέτηση του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τις έξι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26 και τόνισε ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις χώρες του Ινδοειρηνικού και της Ν.Α. Ασίας αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και αυτές σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα.

Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την πρωτοβουλία της Ελλάδας να διοργανώσει την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference), η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου. Τονίζοντας την σημασία της Διοργάνωσης, δεδομένης και της κρισιμότητας της κατάστασης στον περιβαλλοντικό τομέα, ο ΄κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του από τις εν λόγω χώρες ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει συστηματική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στις δομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα σχεδόν τα νησιωτικά κράτη όπως το μέλλον της οικονομικής τους δραστηριότητας, η προστασία του φυσικού τους πλούτου και η συνετή διαχείριση της ενέργειας επί της επικράτειας τους.

Κύρια σημεία παρέμβασης Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.