Η Αφρική συναντά την Ευρώπη στη Νέα Υόρκη

Μάι 8, 2024 | Νέα

Στις 8 Μαΐου, παραμονή της Ημέρας της Ευρώπης, η Αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη μαζί με την αντίστοιχη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξένησαν άτυπη συνάντηση μεταξύ αφρικανικών χωρών και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνάντηση μετείχε και η Ελλάδα δια της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προτεραιότητες που θα τεθούν εν όψει της διοργάνωσης της «Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον» του ΟΗΕ. Στις προτεραιότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι βασικοί στόχοι από επιμέρους Ατζέντες, όπως αυτή για «Ειρήνη & την Παγκόσμια Διακυβέρνηση», ή η «Ατζέντα 2030», που αφορά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ΟΗΕ, ή ακόμα η «Ατζέντα 2063» που αποτελεί το στρατηγικό όραμα της Αφρικής για το μέλλον της ηπείρου.

Η Αφρική και η Ευρώπη δεν μοιράζονται μόνο το αμετάβλητο και στατικό στοιχείο της γεωγραφικής εγγύτητας αλλά, μοιράζονται και ένα ευμετάβλητο και δυναμικό μέλλον, με πλήθος προκλήσεων ξεκινώντας από την περιβαλλοντική προστασία έως το ζήτημα της μετακίνησης πληθυσμών και της μετανάστευσης. Το κοινό μέλλον περιλαμβάνει και αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες, ιδίως σε οικονομική και κοινωνική μεταμόρφωση.

Οι αριθμοί είναι ηχηροί και διόλου αμελητέοι:

οι δύο αυτές ήπειροι αντιπροσωπεύουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες 1,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, γεγονός που -όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές της συνάντησης- πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό του νέου και φιλόδοξου «Συμφώνου για το Μέλλον».