Η Ελλάδα στην Υπουργική Συνάντηση της Ένωσης Κρατών Καραϊβικής

Μάι 12, 2023 | Νέα

Η Ελλάδα συμμετείχε στην 28η τακτική συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ένωσης Κρατών Καραϊβικής (ACS) που πραγματοποιήθηκε στη Γουατεμάλα, στις 11 και 12 Μαΐου, 2023, ακολουθώντας μια ενεργό και δυναμική εξωτερική πολιτική για την αποτελεσματική προώθηση των εθνικών στόχων.

Στη συνάντηση συμμετείχε η επικεφαλής της Δ΄Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας και Ειδική Απεσταλμένη για την προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβυς Μαρία Θεοφίλη.

Με την παρουσία στη Γουατεμάλα, η Ελλάδα προώθησε, με σειρά στοχευμένων διμερών επαφών, την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία για ενημέρωση των συνομιλητών για την προγραμματιζόμενη διοργάνωση από την Ελλάδα της 9ης Διάσκεψης “Our Ocean Conference” το 2024.  

Κατά την παραμονή της στη Γουατεμάλα, η Πρέσβυς κα Θεοφίλη είχε συναντήσεις και συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Αγία Λουκία, την Αϊτή, τα νησιά Μπαρμπάντος, το Σουρινάμ, τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, το Ελ Σαλβαδόρ, τις Μπαχάμες, τη Βολιβία και τη Γουατεμάλα. Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή, η ναυτιλία και η θαλάσσια ασφάλεια, ο τουρισμός, η πολιτιστική κληρονομιά. Από την πλευρά των συνομιλητών, επισημάνθηκαν οι επιπλέον προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, και σε αυτό το πλαίσιο εκφράστηκε επανειλημμένα ικανοποίηση για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελλάδα στην υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς και υποστήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα.