Εβδομάδα Βιωσιμότητας στον ΟΗΕ- Βέλτιστες πρακτικές σε τουρισμό & μεταφορές

Απρ 17, 2024 | Νέα

Η Εβδομάδα Βιωσιμότητας έφτασε! Τι θα κάνεις εσύ γι’αυτό;

Από τις 15 έως τις 19 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κ. Dennis Francis, συγκαλεί την πρώτη Εβδομάδα Βιωσιμότητας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Αξιοποιώντας τα χρήσιμα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου έτους για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, η τρέχουσα Εβδομάδα Βιωσιμότητας επικεντρώνεται τώρα στους θεματικούς πυλώνες των μεταφορών, των υποδομών, του τουρισμού, της ενέργειας καθώς και της βιωσιμότητας του χρέους. Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει προάγγελο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον, που θα κορυφωθεί τον Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η Ελλάδα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στα Ηνωμένα Έθνη συμμετείχαν σε δύο θεματικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, μία για τον τουρισμό και μία για τις μεταφορές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Απριλίου αντίστοιχα. Οι εκδηλώσεις αυτές προσέφεραν ένα φόρουμ για τη συζήτηση στρατηγικών με στόχο την υιοθέτηση έξυπνων λύσεων, οι οποίες τελικά θα συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τιον τομέα των μεταφορών, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, κ. Ιωάννη Ξιφαρά (βλ. video 50:22). Ο Γενικός Γραμματέας περιέγραψε πώς η χρήση της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τα ελληνικά διεθνή αεροδρόμια να μειώσουν το χρόνο που περνούν τα αεροσκάφη στον αέρα περιμένοντας να τους δοθεί το πράσινο φως για προσγείωση. Αυτό έχει μειώσει την εναέρια κυκλοφορία και κατά συνέπεια την ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκ μέρους των αεροσκαφών. Ο κ. Ξιφαράς υπογράμμισε ότι αυτό επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών μετά το COVID αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που ελλόχευε τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η βιωσιμότητα είναι επίσης ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για τον τομέα του τουρισμού, έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο κλάδος αυτός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις διακυμάνσεις, διότι, εκτός από το γεγονός ότι προάγει την οικονομική δραστηριότητα, διατηρεί μία ευμετάβλητη σχέση με την κοινωνία και την κουλτούρα μίας χώρας.

Στο μέτρο που αφορά την Ελλάδα, ο τουρισμός συνεισφέρει το 18% του ΑΕΠ της χώρας ενώ ταυτόχρονα απασχολεί σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους εντός της επικράτειας, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η βιωσιμότητα στον κλάδο του τουρισμού είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα, όχι μόνο επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δυνατότητες ανάπτυξής της, αλλά και επειδή η χώρα φιλοξενεί ένα από τα πιο ποικιλόμορφα οικοσυστήματα. Κάθε χρόνο, η Ελλάδα υποδέχεται τρεις φορές τον πληθυσμό της, υπό την μορφή τουριστικών αφίξεων. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές υποδομές, καθώς και ορισμένες από τις πιο ευάλωτες περιβαλλοντικά περιοχές της Μεσογείου.