Διεθνής Ημέρα Ειρηνευτικών Αποστολών ΟΗΕ- «Η ειρήνη ξεκινάει από εμάς»

Μάι 29, 2024 | Νέα

Σήμερα γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα των Ειρηνευτικών Αποστολών των Ηνωμένων Εθνών! Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου για να τιμήσει την πρώτη αποστολή του είδους που αναπτύχθηκε το 1948, δηλαδή ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΟΗΕ.

«Η ειρήνη ξεκινάει από εμένα» αναφέρει το σύνθημα των Ηνωμένων Εθνών και πράγματι, εδώ και 76 χρόνια, πάνω από δύο εκατομμύρια ένστολοι και πολιτικό προσωπικό έχουν βοηθήσει διάφορες χώρες ανά την υφήλιο να μεταβούν από την κατάσταση πολέμου στην κατάπαυση του πυρός. Σήμερα, περισσότεροι από 70.000 θεματοφύλακες της ειρήνης υπηρετούν σε ένδεκα αποστολές που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία διακεκαυμένης ζώνης σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα είναι υπερήφανη για την ειρηνευτική της συμβολή μέσω της Ναυτικής Ομάδας Δράσης της «Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο» (UNIFIL).

Πρόκειται δε για την πρώτη Ομάδα Δράσης των Ηνωμένων Εθνών εν πλω. Από το 2006, η Ναυτική Ομάδα Δράσης της UNIFIL, η οποία περιλαμβάνει σαφώς και άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, έχει ως καθήκον να επικουρεί το Ναυτικό του Λιβάνου στην περιπολία των χωρικών του υδάτων, να διασφαλίζει ότι η ακτογραμμή του Λιβάνου παραμένει προστατευμένη και να δρα για την αποτροπή παράνομης εισόδου όπλων δια θαλάσσης.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο: Ο ΟΗΕ και η Ειρηνευτική του Δράση – Ευχαριστούμε Ελλάδα!