Διεθνής Διάσκεψη για την Γάζα – Η Ελλάδα τείνει «κλάδο ελαίας»

Ιούν 11, 2024 | Νέα

Στις 11 Ιουνίου, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας σε Διεθνή Διάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αφορούσε την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη, προς τη Γάζα, καθώς επίσης και το σχέδιο ανοικοδόμησης μετά την παύση των εχθροπραξιών.

Στην τοποθέτηση του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, για κεντρικές αρτηρίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με βασικές υποδομές, με σπίτια, με τη ζωή στην Παλαιστίνη να επιστρέφει. Και, βεβαίως, θα πρέπει να δοθεί ένα όραμα στον παλαιστινιακό λαό, με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στην συνέχεια, ο Υπουργός έδωσε έμφαση στον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί η Ελλάδα να διαδραματίσει στο δρόμο για την επίτευξη της λύσης για κατάπαυση του πυρός στη Μ. Ανατολή: «Η χώρα μας μπορεί και συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Αποτελεί καθολική απαίτηση όλης της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης». «Θα συγκροτηθεί μία ειδική μεικτή ομάδα, αποτελούμενη από υπουργούς Εξωτερικών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του αραβικού κόσμου, για να μπορέσει να βοηθήσει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ως εκλεγμένο μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26, η Ελλάδα χρησιμοποιεί ήδη ευρύ φάσμα εργαλείων για την επίλυση διεθνών διενέξεων, πάντα σε συμφωνία με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου. Αποτελεί για εμάς εδραιωμένη πεποίθηση ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι καθοριστικής σημασίας για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Περισσότερα: Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα.

Διεθνής Διάσκεψη για την Γάζα:  https://uhrgaza.mfa.gov.jo/

Δείτε το βίντεο: Παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών [03:23:40]