9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Ελλάδα: Μαζί, βάζουμε πλώρη!

Μαρ 20, 2024 | Νέα

Σε λιγότερο από έναν μήνα η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 9η Διεθνή Διάσκεψη για την προστασία των Ωκεανών (Our Ocean Conference). Με αφορμή τη διοργάνωση η οποία θα λάβει χώρα από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, στην Αθήνα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε εκπροσώπους των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα σε ενημερωτική συνάντηση.

Η Ελλάδα λαμβάνει τη σκυτάλη από τον Παναμά στην 9η Διοργάνωση του Our Ocean Conference για το έτος 2024. Η Παγκόσμια αυτή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς ξεκίνησε το 2014 ως μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμ΄ένου να στρέψει τη διεθνή προσοχή στις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί παγκοσμίως και να αναλάβει συγκεκριμένη δράση σε όλη την υφήλιο προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Έκτοτε, η Διάσκεψη απέκτησε θεσμικό χαρακτήρα και αποτελεί κορυφαίο φόρουμ διαλόγου, φέρνοντας σε επαφή πλειάδα εθνικών φορέαων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διακεκριμένους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, τον ιδιωτικό τομέα και όλους όσους συμμερίζονται το όραμα για καθαρές και βιώσιμες θάλασσες. Ας σημειωθεί δε ότι στα δέκα χρόνια δραστηριοποιήσης του, ο θεσμός έχει αποσπάσει δεσμεύσεις για οικονομική συνεισφορά ύψους έως και 130 δις δολαρίων.

Η ελληνική εκδοχή φιλοδοξεί να κεφαλοποιήσει αυτές τις σημαντικές κατακτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να προσθέσει νέες επιδιώξεις, κυρίως αναφορικά με την ανάδειξη της σημασίας της λεκάνης της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές προτεραιότητες της Διάσκεψης θα εστιάσουν στον βιώσιμο τουρισμό, στην πράσινη ναυτιλία, στη διαχείριση του οξέως πλέον προβλήματος των μικροπλαστικών που έχουν διαχυθεί στις θάλασσες και τέλος, στην μετάβαση σε οικολογικότερες μορφές διαχείρισης όλης της Μεσογείου.

www.ourocean2024.gov.gr