24 Οκτωβρίου: Γιορτάζουμε την 78η Επέτειο Ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών

Οκτ 24, 2023 | Νέα

Ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την 78η επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου 1945, ιδρύθηκε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ο θεματοφύλακας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η Ελλάδα, ένα από τα ιδρυτικά κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στηρίζει τον ρόλο του Οργανισμού στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης, μέσω της διπλωματίας και της διαβούλευσης. Ασκεί διαχρονικά και με συνέπεια μία εξωτερική πολιτική αρχών, με προτεραιότητα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου η ειρήνη απειλείται, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να υπηρετήσουν τον οικουμενικό τους σκοπό την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τον απαρέγκλιτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επ’ευκαιρία των εορτασμών, η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα. Η τελετή περιελάμβανε τιμητική έπαρση της ελληνικής σημαίας και της σημαίας του ΟΗΕ στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, καθώς επίσης και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη έμπροσθεν της Βουλής των Ελλήνων.