79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ελλάδα και Παναμάς συνεργάζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Σεπ 24, 2024 | Νέα

Η 79η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στις 6 Ιουνίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε τη Δανία, την Ελλάδα, το Πακιστάν, τον Παναμά και τη Σομαλία ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για διετή θητεία που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2025.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Παναμά José Raúl Mulino.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες των δύο χωρών εντός πλαισίου συνυπηρέτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκφράστηκε ακόμη η βούληση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, γεγονός που σηματοδοτείται άλλωστε και από την πρόσφατα εγκαινιασθείσα λειτουργία ελληνικής Πρεσβείας στον Παναμά.

Στο ίδιο πνεύμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Παναμά, Γιώργος Γεραπετρίτης και Javier Eduardo Martínez-Acha Vásquez, συναντήθηκαν επίσης στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους, ιδίως σε ζητήματα θαλάσσιας προστασίας και ασφάλειας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Πρόκειται για τον εξειδικευμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, με κύρια αποστολή την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας, τη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας, την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης προερχόμενης από τα πλοία, και τη ρύθμιση νομικών ζητημάτων σχετικά με τη διεθνή ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, η Ελλάδα επανεξελέγη στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Οργανισμού, θέση που διατηρεί παραδοσιακά ένεκα του σημαίνοντα ρόλου που διαδραματίζει παγκοσμίως ο κραταιός εμπορικός της στόλος.

Βλέπε επίσης: Η Ελλάδα στο «πηδάλιο» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού