Η Ελλάδα στο «πηδάλιο» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

Δεκ 1, 2023 | Νέα

Ψήφος εμπιστοσύνης: Η Ελλάδα επανεξελέγη στην πρώτη θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τη διετία 2024/5

Η Ελλάδα εξασφάλισε μία θέση εντός του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Κατηγορία Α για την διετία 2024/25, απόφαση που επικυρώθηκε κατά την Συνέλευση του Οργανισμού, στο Λονδίνο. Ως κραταιή ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της βιομηχανίας, ικανό να διαμορφώνει τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα. Η χώρα παραμένει σταθερή στη δέσμευση της να προάγει τον ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) ως παγκόσμιου νομοθέτη, κομίζοντας λύσεις για μία ασφαλή, αποδοτική και οικολογικά φιλική βιομηχανία της ναυτιλίας.

Ως υποψήφιο κράτος- μέλος για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. τη διετία 2025/26, η Ελλάδα έχει ιεραρχήσει πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της διάστασης της ναυτιλίας. Η χώρα μας δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τον IMO επ’αγαθώ του κλάδου αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν.  Ως εκ τούτου, δηλώνουμε ρητά την υποστήριξη μας στην εφαρμογή της «Στρατηγικής 2023» του Οργανισμού περί μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και παραμένουμε προσηλωμένοι στον απώτερο στόχο της επίτευξης πλήρους απανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Στο πρόσφατα εκλεγμένο Συμβούλιο για τη διετία 2024/25 συμπεριλαμβάνονται οι χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα, Δημοκρατία της Κορέας, Λιβερία, Νορβηγία, Παναμάς.