Το ΣAHE φιλοξενεί ανοικτή συζήτηση για την Ουκρανία- Η Ελλάδα παίρνει θέση

Σεπ 20, 2023 | Νέα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσκάλεσε τα μέλη σε ανοικτή συζήτηση, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Η συζήτηση έφερε τον τίτλο «Η αποτελεσματική και πολύ-επίπεδη άσκηση πολιτικής στην υπηρεσία των σκοπών και αρχών του Χάρτη των ΗΕ: Διατηρώντας την ειρήνη και ασφάλεια στην Ουκρανία».

Στην παρέμβαση του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «σήμερα, δυστυχώς, ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση εξ αιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό που έγινε στην Ουκρανία αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., καλούμε όλα τα έθνη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επικρατήσει η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, από όλους.

Εμβαθύνοντας στην πτυχή της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του εκλεγμένου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, ως ιδρυτικό κράτος-μέλος του ΟΗΕ, θεωρεί σημαντικό η άσκηση της εξωτερικής πολιτική να χαρακτηρίζεται πάντα από σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο. Εάν εκλεγεί η Ελλάδα, δεσμευόμαστε η θητεία μας να έχει ως πυξίδα τρεις θεμελιώδεις αξίες, οι οποίες είναι οικουμενικά γνωστές από τα ελληνικά αρχέτυπα τους και συνοψίζονται στο τρίπτυχο: «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός εξειδίκευσε το επιχείρημα του επισημαίνοντας ότι «καθώς η Διπλωματία και ο Διάλογος παραμένουν τα μόνα σίγουρα μονοπάτια προς την ειρηνική επίλυση διαφορών, μόνο η Δημοκρατία εγγυάται την μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια». «Οι Ουκρανοί μάχονται στις μέρες μας για το δικαίωμα τους να ζουν σε μία δημοκρατική κοινωνία. Και είναι βέβαιον ότι Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται στο πλευρό της». 

Περισσότερα