Η ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26 έχει θέσει έξι βασικές προτεραιότητες. Παρακάτω θα ανακαλύψετε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με κάθε μία από αυτές. Τα στοιχεία που αναφέρονται υπογραμμίζουν τη βαρύτητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως, όπως το πως θα προστατέψουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, μέχρι τους κανόνες στους οποίους οφείλουμε να υπακούμε διεθνώς εάν θέλουμε να συνυπάρχουμε εντός του πλαισίου που διαμορφώνει το Διεθνές Δίκαιο.
Αλλά ίσως το πιο σημαντικό για τα έξι στοιχεία που παραθέτουμε είναι να σημειώσουμε ότι δρουν ως υπενθύμιση ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται να επιδείξει «διαγενεακή» αλληλεγγύη, ενώ θα πρέπει επιπλέον να κινηθεί δραστικά και αποτελεσματικά!
1η προτεραιότητα:
Ειρηνική Επίλυση Διενέξεων
Το ήξερες ότι υπάρχει «Εγχειρίδιο Ειρηνικής Διευθέτησης Διενέξεων Μεταξύ των Κρατών»;
2η προτεραιότητα:
Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Κανόνων και Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών
Το ήξερες ότι, στατιστικά, τα περισσότερα κράτη συμμορφώνονται με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, ενώ, και αυτά ακόμα που αποκλίνουν, κάποια στιγμή στο χρόνο, επιστρέφουν σε καθεστώς νομιμότητας.
3η προτεραιότητα:
Γυναίκες, Ειρήνη & Ασφάλεια
Το ήξερες ότι ποσοτικές αναλύσεις έχουν καταδείξει ότι συμφωνίες που συνάπτονται με τη συμμετοχή γυναικών διαπραγματευτών αποκτούν 20% περισσότερη πιθανότητα να αντέξουν τουλάχιστον δύο χρόνια και 35% περισσότερη πιθανότητα να βρίσκονται σε ισχύ για μία δεκαπενταετία.
4η προτεραιότητα:
Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια
Το ήξερες ότι το 2023 υπήρξε η πιο θερμή χρονιά που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στα ιστορικά δεδομένα;
5η προτεραιότητα:
Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις
Το ήξερες ότι μεταξύ των ετών 2005 και 2022, περισσότερα από 105.000 ανήλικα παιδιά στρατεύτηκαν για να υπηρετήσουν ένοπλες συγκρούσεις, ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο αριθμητικός υπολογισμός είναι μάλλον κατώτερος της πραγματικής διάστασης του φαινομένου;
6η προτεραιότητα:
Ασφάλεια των Θαλασσών
Το ήξερες ότι περισσότερο από το 80% των εμπορευμάτων που διακινούνται διεθνώς μεταφέρεται δια θαλάσσης; Και αυτό είναι μόνο η αρχή: υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, ο όγκος του διαμετοκομιζόμενου φορτίου θα τριπλασιαστεί!