Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα διοργανώνουν εκδήλωση για την «Κλιματική Αλλαγή & Ασφάλεια»

Δεκ 6, 2023 | Νέα

Ως συμβαλλόμενο μέρος σε όλες τις μεγάλες διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες και ως υποψήφιο κ.-μ. για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα έχει ιεραρχήσει πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επί της ειρήνης και ασφάλειας των εθνών.

Για το φλέγον αυτό ζήτημα, η Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη τοποθετήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου, στην ελβετική πρεσβευτική κατοικία, με πρωτοβουλία της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.  Στην ομιλία της, η κα. Θεοφίλη εστίασε στην παρουσίαση του οράματος της Ελλάδας σχετικά με την αντιμετώπιση της διασάλευσης της ασφάλειας -τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο- εξ αιτίας της βαθμηδόν οξυνόμενης κλιματικής αλλαγής. Ανέπτυξε επίσης τις βασικές πτυχές της ελληνικής περιβαλλοντικής πολιτικής και αναφέρθηκε επιλεκτικά σε μερικές από τις δράσεις που διενεργήθηκαν εκ μέρους της ελληνικής αποστολής στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που λαμβάνει χώρα αυτόν τον μήνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με την ιδιότητα της Ειδικής Απεσταλμένης για την προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Πρέσβης υπογράμμισε ότι, εάν η Ελλάδα εκλεγεί, η χώρα θα συνεχίσει να τιμά τη δέσμευση της για την αναχαίτιση της επισφάλειας που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ενώ θα εργαστεί σθεναρά για την εξεύρεση βιώσιμων και αποτελεσματικών λύσεων. Τέλος, η Πρέσβης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο ακροατήριο τη διοργάνωση της επικείμενης «9ης Διάσκεψης για την προστασία των Ωκεανών» (Our Ocean Conference), η οποία θα διοργανωθεί τον Απρίλιο του 2024, στην Αθήνα.

Ξέρατε ότι…

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως η οποία εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό οικολογικό πείραμα που αποκαλείται «GReco Islands» και σύμφωνα με το οποίο, επιλεγμένα ελληνικά νησιά έχουν ήδη διαμορφωθεί σε πρότυπους θύλακες ενεργειακής αυτονομίας, με «έξυπνες» λύσεις για την μετακίνηση των κατοίκων και με εφαρμογή της «κυκλικής οικονομίας» ως προς τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.