Τα δικαιώματα των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις

Μάι 21, 2024 | Νέα

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση που διεξήγαγε το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις (21 Μαΐου). Στις παρατηρήσεις του, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας εξέφρασε τη λύπη του για τα απογοητευτικά ευρήματα της τελευταίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με τα οποία, το 2023 ο κόσμος έγινε για ακόμα μία φορά μάρτυρας εκτεταμένων βαναυσοτήτων κατά αμάχων σε καιρό ένοπλων συγκρούσεων.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής τόνισε μεταξύ άλλων και μία λιγότερο προβεβλημένη πτυχή του ζητήματος, αυτήν που αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων κατά την τέλεση των καθηκόντων τους εν μέσω σύρραξης.

Εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, η Ελλάδα υπερθεματίζει και προάγει την έκδοση ψηφισμάτων που καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων εν μέσω ανταλλαγής πυρών. Πρόκειται για μία προσπάθεια που κορυφώθηκε με την Απόφαση του 2023 για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας», το σημαντικότερο σύγχρονο βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος ατιμωρησίας των εγκλημάτων με θύματα εκπροσώπους του τύπου και δη τις γυναίκες.

Πέραν αυτού, αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι το ευρύτερο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις αγγίζει δύο βασικές προτεραιότητες της τρέχουσας υποψηφιότητας της Ελλάδας για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2025/26). Η πρώτη ελληνική προτεραιότητα που συνδέεται άμεσα με το θέμα της συζ΄ήτησης είναι η προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις, ενώ η άλλη προτεραιότητα αφορά την προώθηση της ατζέντας “Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια”. Σε περίπτωση εκλογής της, η Ελλάδα δεσμεύεται να εντείνει τη δράση της σε αυτούς τους δύο εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς της ανθρωπιστικής δράσης.