Συνέδρια για τη θαλάσσια προστασία- Οι ελληνικές θέσεις ανοίγουν πανιά

Φεβ 20, 2024 | Νέα

Η Ελληνική Δημοκρατία, έχοντας τη θαλάσσια προστασία ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέλαβε υπό την αιγίδα της δύο σημαντικά συνέδρια σχετικά με το θέμα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν αμφότερα αυτόν το μήνα:

«Thalassa», μία έννοια ελληνική

Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, με την υποστήριξη του Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας. Φέροντας τον τίτλο “Thalassa, από το Αρχιπέλαγος έως τους Ωκεανούς”, το συνέδριο προσκάλεσε περισσότερους από 30 εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις κρατικές αρχές και τις ΜΚΟ για να συζητήσουν το θέμα της προστασίας και της ασφάλειας των θαλασσών.

Περισσότερα για το φόρουμ “Thalassa”: https://thalassaforum.com

Το «πράσινο» είναι το νέο «μπλε»

Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με την 2η Ευρωμεσογειακή συνάντηση για τη «Γαλάζια Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 19-20 Φεβρουαρίου, με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον Διακυβερνητικό Οργανισμό «Ένωση για τη Μεσόγειο». Το Φόρουμ έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες και λοιπούς εμπλεκόμενους δρώντες να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με την γαλάζια οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί από το 2021, όταν 43 κ.μ. της Ένωσης υπέγραψαν υπουργική δήλωση βάσε της οποίας αναγνωρίζονται δέκα τομείς συνεργασίας που τίθενται σε προτεραιότητα, στο δρόμο προς την βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Δείτε εδώ περισσότερα για το Συνέδριο