Η Ελλάδα στην 5η Διάσκεψη των ΗΕ για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες

Μαρ 10, 2023 | Νέα

Η Ελλάδα συμμετείχε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες που διεξήχθη στην Ντόχα, μεταξύ 5 και 9 Μαρτίου 2023, εκπροσωπούμενη από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε σειρά στοχευμένων διμερών συναντήσεων του Υφυπουργού κ. Φραγκογιάννη – παρουσία και της Ειδικής Απεσταλμένης για την προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβεως Μαρίας Θεοφίλη – με επικεφαλής αντιπροσωπειών χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη με στόχο την εξασφάλιση στήριξης στην ελληνική υποψηφιότητα.


Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Μπουτάν, τη Γουινέα-Μπισάου, την Ανγκόλα, τη Ζιμπάμπουε, το Κιριμπάτι, το Μαλάουι, τα νησιά Φίτζι, την Αϊτή, την Αντίγκουα-Μπαρμπούντα. Περαιτέρω, η Πρέσβυς κα Θεοφίλη, είχε επιπλέον συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες από την Ερυθραία, το Κονγκό, το Μάλι, τον Μαυρίκιο, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τζιμπουτί, την Υεμένη. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θερμό κλίμα, με τους αξιωματούχους των χωρών ΛΑΧ να εκφράζουν ικανοποίηση για την εποικοδομητική, όπως χαρακτηρίστηκε, στάση της Ελλάδας στα θέματα που τους απασχολούν. Στο σύνολό τους, οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας εξέφρασαν στήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις προτεραιότητές της.