Η Ελλάδα συμμετείχε στην 52η Διάσκεψη του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, στις Νήσους Κουκ.
Εμπιστευόμενοι την αξία της διακρατικής συνεργασίας και εργαζόμενοι για την επίτευξη συνεργειών μεταξύ φορέων με διεθνή δράση, η Ελλάδα συμμετείχε στην 52η Διάσκεψη του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, που έλαβε χώρα στις Νήσους Κουκ, στις 6 έως 10 Νοεμβρίου 2023. Η χώρα εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Πρέσβη κ. Γεώργιο Παπακώστα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ, ο Έλληνας Πρέσβης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ολοένα και πιο ανησυχητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, καθώς επίσης και στις προκλήσεις που εγείρονται αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας χωρών που βρίσκονται σε οικολογικά ευάλωτη θέση. Ως χώρα νησιωτική, με ακτογραμμή που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες του κόσμου συγκριτικά με το μέγεθος της, η Ελλάδα έχει καταστήσει το ζήτημα της προστασίας από την κλιματική αλλαγή μείζονα προτεραιότητα της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ).
Με δεδομένες τις ανωτέρω προκλήσεις, η Ελλάδα ενημέρωσε επίσης τους συμμετέχοντες φορείς της Διάσκεψης σχετικά και με τις προετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα για τη επικείμενη διοργάνωση της «9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 16 και 17 Απριλίου 2024. Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία του John Kerry, τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και αργότερα Ειδικού Απεσταλμένου για το Κλίμα εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου.
Η ελληνική διοργάνωση της «Διάσκεψης για τους Ωκεανούς 2024» αποσκοπεί στο να αναδείξει σημαντικές πτυχές αναφορικά με θέματα βιώσιμης διαχείρισης και διατήρησης των θαλασσών και ωκεανών, καθώς και των πόρων αυτών. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει θέσει ως πρόσθετο στόχο την πρόταση συγκεκριμένων λύσεων υπέρ της επίτευξης του Στόχου 14 (περί Υποθαλάσσιας Ζωής), όπως αυτός αναλύεται στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών (Ατζέντα 2030).