Ποτέ Ξανά! Η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ιαν 27, 2024 | Νέα

Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη απέτισε φόρο τιμής στους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και τις οικογένειες τους συμμετέχοντας στην ειδική εκδήλωση μνήμης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τη παρουσία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών António Guterres.

Το 2005, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Τιμάται η μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που θανατώθηκαν εντός των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά τον Β’ ΠΠ, αλλά και τα εκατομμύρια άλλων που έγιναν θύμα της ναζιστικής δίωξης. Η ημερομηνία επελέγη επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, (που τιμάται επίσης από το 2005), κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη, άλλοτε το επίκεντρο μίας ακμαίας κοινότητας Ελλήνων Εβραίων, εκ των οποίων 50.000 εξολοθρεύτηκαν κατά το Ολοκαύτωμα, τίμησε επίσης την Ημέρα Μνήμης με ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Πλατεία Ελευθερίας. Η Ελληνική πολιτεία έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα ιστορικά γεγονότα αναφορικά με το Ολοκαύτωμα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση ειδικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στην πόλη.