Παράνομη διακίνηση παιδιών: Η έγκαιρη ειδοποίηση κάνει τη διαφορά

Ιούλ 10, 2024 | Νέα

Στις 8 και 9 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη η 14η Σύνοδος της «Ομάδας Εργασίας για την Εμπορία Ανθρώπων» του «Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα» (UNODC). Οι θεματικές της φετινής Συνόδου ήταν η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων και εθνικά ζητήματα και προτεραιότητες σχετικά με την εμπορία παιδιών. Από το 2023 και στο πλαίσιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ελλάδα έχει συστήσει τη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών & Θεσμικής Προστασίας.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ιουλίου συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, κ. Ηρακλής Μοσκώφ, ο οποίος κατά την ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη και τη σημασία του άμεσου εντοπισμού των ασυνόδευτων παιδιών που είναι ευάλωτα σε κάθε είδους εκμετάλλευση, σε εξαναγκαστική εργασία και αποτελούν εν δυνάμει θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ο κ. Μοσκώφ παρουσίασε τον βραβευμένο από την Ε.Ε. «Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης» (ΕΜΕΑ), ένα δίκτυο προστασίας για έγκαιρη παρέμβαση, πρόληψη και προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση, με γραμμή επικοινωνίας που λειτουργεί σε έξι γλώσσες 24/7, κινητές μονάδες και δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για σύστημα το οποίο, σε τρία χρόνια μόνο, έχει σώσει πάνω από 5.000 παιδιά και εφήβους, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση, κινδύνευαν να πέσουν θύματα εργαλειοποίησης από το οργανωμένο έγκλημα.

Η Ελλάδα ενθάρρυνε τις συμμετέχουσες χώρες να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και η εθνική αντιπροσωπεία εισηγήθηκε να περιληφθεί σχετική σύσταση προς τα κράτη-μέλη στα τελικά συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας. Πράγματι, η εισήγηση υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τις εθνικές αντιπροσωπείες όλων των κρατών, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την αξία του ΕΜΕΑ.

Επιπλέον, ο προτεινόμενος Μηχανισμός συνιστά μία ακόμα αποτελεσματική εφαρμογή της UNTOC (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος), μια εμβληματική νομοθετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που συνήφθη το 2000 και ένα κείμενο με σχεδόν καθολική υποστήριξη από τα κράτη μέλη της υφηλίου.

Φωτογραφία: Ο τότε Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, χαρίζει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συλλογή από έργα ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν από ασυνόδευτα ανήλικα που φιλοξενούντο σε δομές ανά την Ελλάδα (Μάρτιος 2023).