Η Ετήσια Σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου της UNICEF πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου. Συμμετέχοντας στις εργασίες της Συνόδου, η Ελλάδα πήρε το λόγο επαινώντας το κρίσιμης σημασίας έργο του Ταμείου και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα βλέμματα όλων να στραφούν στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τα «Παιδιά σε καθεστώς ένοπλων συγκρούσεων».
Μέσα από τις οργανωμένες δομές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και εν προκειμένω τη Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής, η Ελλάδα εξαντλεί το οπλοστάσιο της για την αντιμετώπιση κρίσεων και την παροχή βοήθειας και ανακούφισης, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, από τη Γάζα μέχρι την Αϊτή και με μοναδικό σκοπό την ευημερία των παιδιών, κάθε φορά που αυτά πλήττονται από συγκρούσεις και άλλων ειδών καταστροφές.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα έτη 2025/26, η Ελλάδα θα προωθήσει τις αρχές του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, της μη διάκρισης, της μη βλάβης και των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα πάντα με την Πολιτική για την Προστασία των Παιδιών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως υπεγράφη το έτος 2017.
Το γνωρίζατε;
- Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του 2023 για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων σοβαρών παραβιάσεων κατά των παιδιών.
- Το 2023, η UNICEF ανταποκρίθηκε σε 412 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε 107 χώρες (περιστατικά βίας, συγκρούσεις, καταστροφές και επιδημίες ασθενειών).
- Τα παιδιά αποτελούν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά αντιπροσωπεύουν τους μισούς από αυτούς που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.