Η 79η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε εργασίες της στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα μαζί με την Αλγερία, το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο και την Μάλτα ήταν οι συνδιοργανωτές εκδήλωσης με αντικείμενο την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις (CAAC). Η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Ενίσχυση της Ανθρωπιστικής Πρόσβασης προκειμένου για την προστασία των παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες» και καλούσε εμπειρογνώμονες και ειδικούς στο θέμα να μοιραστούν την πολύτιμη γνώση και κυρίως εμπειρία τους, όσον αφορά το ευαίσθητο ζήτημα των επιχειρήσεων επί του πεδίου, τις νομικές υποχρεώσεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τα μέρη μιας σύγκρουσης υποχρεούνται να προστατεύουν τα παιδιά από τις συνέπειες των εχθροπραξιών που εκτυλίσσονται. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει και καθημερινά καταγγέλεται σωρεία παραβιάσεων. Μόνο το έτος 2023, ο ΟΗΕ έχει εξακριβώσει τη διάπραξη 5.205 εγκλημάτων άρνησης ανθρωπιστικής πρόσβασης, αριθμ΄ός που συνιστά αύξηση της τάξης του 32%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Έχοντας θέσει την Ατζέντα CAAC ως μία από τις έξι κύριες προτεραιότητές της για τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στην προώθηση και αποτελεσματική εφαρμογή των κύριων στόχων της εν λόγω Ατζέντας. Η Ελλάδα δίνει επίσης προτεραιότητα στη λογοδοσία για τις παραβιάσεις που διαπράττονται σε βάρος παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, εστιάζοντας τόσο στην πρόληψη όσο και στην επανόρθωση.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα με την υποστήριξη των ΜΚΟ Watchlist on Children and Armed Conflict και Save the Children International.