Η 3η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η φετινή 31η επέτειος είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος.
Επ’ ευκαιρία της επετείου και με τίτλο θεματικής «Δημοσιογραφία για τον πλανήτη», έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδείξουν τον κρίσμο ρόλο της δημοσιοποίησης αναφορικά με θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής κρίσης.
Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά ένθερμο υποστηρικτή της ελευθερίας του Τύπου, προωθώντας μέσα από κατάλληλες ενέργειες και νομοθεσία την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της υποψηφιότητας της χώρας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (για τη διετία 2025/26), η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί η βιωσιμότητα να επιτευχθεί, πόσο μάλλον να καροποφορήσει, χωρίς ανεξάρτητη δημοσιογραφία και ανεμπόδιστη διάδοση της πληροφορίας. Αυτό ισχύει φυσικά για όλους τους τομείς, αλλά εσχάτως, γίνεται ολοένα και πιο προφανής η σημασία της προσπάθειας για θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα προέβη στις κάτωθι ενέργειες:
Μέσω της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες της Γαλλίας και της Λιθουανίας, συμπροεδρεύουσες της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η Ελλάδα υπέγραψε Δήλωση που επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι:
«η δημοσιογραφική ακεραιότητα, δεν είναι ένα απλό ζήτημα επαγγελματικής διευθέτησης , αλλά συλλογική ευθύνη όλων μας προκειμένου ο πλανήτης, αλλά και οι κάτοικοι πάνω σε αυτόν να απολαύσουν το αγαθό της ευημερίας».
Τέλος, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από κοινού με την εφημερίδα “Wall Street Journal”. Η εκδήλωση είχε ως θέμα το ρόλο της παγκόσμιας δημοσιογραφίας, καθώς και τα όρια, οι περιορισμοί και σε μερικές περιπτώσεις οι παρενοχλήσεις που δέχονται οι δημοσιογράφοι σήμερα στο πολύπλοκο και αλληεξαρτώμενο διεθνές τοπίο.