75 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, στο Παρίσι, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έκτοτε, το εμβληματικό αυτό κείμενο μετρά 75 χρόνια ζωής και εξακολουθεί να περιλαμβάνει μερικές από τις πιο ρηξικέλευθες παγκόσμιες διακηρύξεις. Για πρώτη φορά διατρανώνεται η οικουμενική προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, πολιτικού ή άλλου φρονήματος, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης.
Η Ελλάδα παραμένει ακλόνητη στη βούληση της να προασπίζει τις αξίες της ελευθερίας, ισότητας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης για όλους, έτσι όπως ορίζονται εντός της Οικουμενικής Διακήρυξης. Ως συμβεβλημένο μέλος όλων των σημαντικότερων διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως υποψήφιο μέλος για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα δεσμεύεται να συμβάλει ουσιαστικά στην εφαρμογή της Ατζέντας για «τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια», στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας χρήση των τριών βασικών όπλων στην ελληνική φαρέτρα, ήτοι το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία.
Ήξερες ότι…
Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 500 γλώσσες και αποτελεί το περισσότερο μεταφρασμένο κείμενο παγκοσμίως!