Έναν μόλις μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Dennis Francis απηύθυνε επίσημη έκκληση προς τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Η παράδοση της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας» έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα τον 9ο αιώνα π.Χ. Επισφραγίστηκε με την υπογραφή μιας συνθήκης μεταξύ των τοπικών βασιλέων προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής συμμετοχή στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλους τους αθλητές και τους θεατές από τις παρακείμενες πόλεις-κράτη, οι οποίες κατά τα άλλα βρίσκονταν λίγο ή πολύ σε αδιάκοπη σύγκρουση μεταξύ τους.
Αναλογιζόμενοι ότι η πολιτική πραγματικότητα στις μέρες μας δεν διαφέρει πολύ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αναβιώσει τον θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στα τέλη του 20ού αιώνα. Έτσι λοιπόν, από το 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της στο ιδεώδες της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υιοθετώντας κάθε φορά ξεχωριστό ψήφισμα με τίτλο «Οικοδομώντας έναν ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους».
Στις 25 Ιουνίου, η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ήταν παρούσα στην έκκληση για τήρηση της Εκεχειρίας από τον Πρόεδρο της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε., ο οποίος τόνισε:
«Καλώ επισήμως όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην Ολυμπιακή Εκεχειρία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση και την ενίσχυση μιας κουλτούρας ειρήνης και αρμονίας που βασίζεται στο πνεύμα της εκεχειρίας».
«Καλώ επίσης όλα τα αντιμαχόμενα μέρη των τρεχουσών ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο να συμφωνήσουν με τόλμη σε αληθινές αμοιβαίες εκεχειρίες κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για ειρηνική επίλυση των διαφορών».