Στις 21 Αυγούστου, το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση για την οικοδόμηση της ειρήνης και τη βιώσιμη ειρήνη. Ειδικότερα, η συζήτηση αφορούσε τις παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές πτυχές της πρόληψης των συγκρούσεων.
Η ελληνική αποστολή συμμετείχε στη συζήτηση τονίζοντας τη σημασία των εργαλείων που παρέχονται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», όπως χαρακτηριστικά η οικοδόμηση θεσμών και το πλέγμα «ανθρωπιστική βοήθεια – ανάπτυξη – ειρήνη».
Ουδείς θα αμφισβητούσε ότι η ενίσχυση των θεσμών παρέχει τα εχέγγυα για κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφάλιση της κρατικής συνέχειας, στοιχεία απαραίτητα για την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρήνης, ακριβώς επειδή απομακρύνουν το ενδεχόμενο εμφάνισης φαινομένων «αποτυχημένων κρατών».
Αναφερόμενος στην παγκόσμια και περιφερειακή πτυχή της πρόληψης των συγκρούσεων, ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αξιοποιήσει τις συνέργειες ενώ χρησιμοποίησε επίσης το παράδειγμα της «Ατζέντας 2063» της Αφρικανικής Ένωσης, ως ένα χρήσιμο πρότυπο προς μίμηση.
Ταυτόχρονα, η ελληνική αποστολή εξέφρασε την διαρκή υποστήριξή της προς την «Επιτροπή Οικοδόμησης Ειρήνης» (Peacebuilding Commission – PBC), το συμβουλευτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών (τόσο από πλευράς Γενικής Συνέλευσης, όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας), το οποίο υποστηρίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις.