Ο  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέπτεται την Ελλάδα

Φεβ 19, 2024 | Νέα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi, βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα (19 Φεβρουαρίου). Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχθηκε τον Ύπατο Αρμοστή στο Υπουργείο Εξωτερικών και από κοινού υπέγραψαν εξ ονόματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ύπατης Αρμοστείας αντίστοιχα, Συμφωνία Έδρας, η οποία θα ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα.

«Η υπογραφή της Συμφωνίας Έδρας είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία προς όφελος όλων των ανθρώπων,» δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αποτελεί ένα φορέα παγκόσμιας εμβέλειας που μάχεται για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων. Ιδρύθηκε το 1950 και στην Ελλάδα είναι ενεργός από το 1952, διανύοντας 72 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο κ. Γεραπετρίτης είχε την τιμή και τη χαρά να ξεναγήσει τον κ. Grandi στην ειδικά διαμορφωμένη έκθεση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο την παρουσίαση σπάνιου αρχειακού υλικού των ετών 1947-1963, περίοδο κατά την οποία εγκαινιάζεται η συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και της Ύπατης Αρμοστείας.  

Ειδικότερα, τα αρχεία αφορούν στις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας διεθνούς οργανισμού για τους πρόσφυγες, στην ίδρυση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα (1952) και τους πρώτους επικεφαλής, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ύπατη Αρμοστεία (1954) και στη δραστηριότητα της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα (1952-1963), καθώς και τη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση

Η έκθεση διοργανώνεται από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα για την έκθεση και το Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών: «Οι απαρχές της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Μάθετε για το Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα: https://www.unhcr.org/gr