Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντά τον Γ.Γ. Ηνωμένων Εθνών António Guterres

Ιούν 5, 2024 | Νέα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, σε επίσημη επίσκεψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, που θα διεξαχθεί στις 6 Ιουνίου.

Μία ημέρα πριν τις εκλογές, ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Συναντήθηκα, σήμερα, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, εκτενώς και σε βάθος, για τα μείζονα θέματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτα απ’ όλα, συζητήσαμε για την εκλογή της Ελλάδας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα επιπλέον για τα κρίσιμα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, ιδιαιτέρως το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και της πρότασης, η οποία έχει τεθεί για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι μια πρόταση, η οποία θα πρέπει να γίνει δεκτή. Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο, στο Αμμάν της Ιορδανίας, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα. […]

Η Ελλάδα πάντοτε προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο».