Κλιματική Αλλαγή & Επισιτιστική Ανασφάλεια- Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Φεβ 13, 2024 | Νέα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε με παρέμβαση του στην ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα «Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ανασφάλειας στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προεδρεύουσας χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Δημοκρατίας της Γουιάνας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres έδωσε το στίγμα της συζήτησης κάνοντας την εισαγωγική τοποθέτηση.

Αναγνωρίζοντας τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της επακόλουθης επισφάλειας που δημιουργείται για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, οι συμμετέχοντες συζήτησαν μεταξύ τους τρόπους ενίσχυσης της επαγρύπνησης ώστε να μειωθούν οι άμεσες επιπτώσεις (πείνα), να αποφευχθούν μεγαλύτερες απειλές (βίαιες συγκρούσεις) και τελικά να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα ανατρέψουν την κατάσταση προς όφελος της διεθνούς ειρήνης (σταθερότητα).

Στην τοποθέτηση του, ο ‘Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει κάποια πρόκληση αυτού του είδους που συζητάμε, η οποία να μην αλληλεπιδρά με άλλες ή να μην αγγίζει περισσότερες από μία περιοχές». Επεσήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα προτίθεται να αναβαθμίσει έτι περαιτέρω την σημασία της σύζευξης των επιμέρους παραγόντων «κλίμα-ειρήνη-ασφάλεια», θέτοντας το πλαίσιο αυτό σε υψηλή προτεραιότητα αναφορικά με την υποψηφιότητα της χώρας για το Συμβού΄λιο Ασφαλείας των ΗΕ, για τη διετία 2025/26.

Η Ελληνική Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα Φίλων για το Κλίμα και την Ασφάλεια εντός του ΟΗΕ ενώ υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη το τρίπτυχο «κλιματική αλλαγή, ειρήνη και ασφάλεια» να αποτελέσει βασική μέριμνα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναλαμβάνει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού (Διεθνής Συνθήκη για την Κλιματική Αλλαγή), καθώς και της Ατζέντας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, γνωστής και ως «Ατζέντας 2030».

Παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη

Δείτε εδώ την ανοιχτή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε.