Η Ελλάδα συμμετέχει στη Σύνοδο της UNICEF για την ανθρωπιστική δράση

Φεβ 7, 2024 | Νέα

Η 1η τακτική Σύνοδος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNICEF για το 2024 πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου. Στις 7 Φεβρουαρίου, η Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη συμμετείχε στις εναρκτήριες εργασίες για το τρέχον έτος και, έχοντας την τιμή να έχει υπηρετήσει ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNICEF κατά το παρελθόν έτος 2023, επιχειρήθηκε ένας σύντομος απολογισμός των ελληνικών δράσεων και πεπραγμένων.

Διαχρονικά, η Ελλάδα διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την UNICEF, ενώ το έτος 2020 αποτέλεσε ορόσημο, καθώς οι σχέσεις της χώρας με το Ταμείο ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω με την έναρξη λειτουργίας Γραφείου της UNICEF στην Αθήνα και βασικό μέλημα τη μεθοδική υλοποίηση του 1ου Εθνικού Προγράμματος της UNICEF για την Ελλάδα, με χρονικό πλαίσιο που εκτείνεται έως το 2026.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των προγραμμάτων της UNICEF παγκοσμίως. Τα τελευταία έτη έχουν άλλωστε αποδειχθεί αρκετά κρίσιμα για την προστασία των παιδιών. Το 2022, η Ελλάδα συνέδραμε στο έργο της προφύλαξης και ανακούφισης των παιδιών που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το 2023, το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Κέρας της Αφρικής. Το 2024, η ελληνική συνδρομή θα επικουρήσει το ανθρωπιστικό έργο της UNICEF στην Αϊτή, βοηθώντας τον ευάλωτο παιδικό πληθυσμό της χώρας.

Ως υποψήφια χώρα-μέλος για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26, η Ελλάδα έχει σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω τη φαρέτρα της αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Δημοκρατία έχει αναγάγει το θέμα σε μία από τις κύριες προτεραιότητές της υποψηφιότητας της, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην εξάλειψη κάθε μορφής βίας και κακοποίησης εναντίον των παιδιών, ειδικά σε περιόδους σύγκρουσης.