Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας- Ευκαιρίες και Προκλήσεις

Ιούν 20, 2024 | Νέα

Στις 20 Ιουνίου, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε στην Αθήνα ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας -Προπαρασκευαστικός διάλογος» με την συμμετοχή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του ‘Conflict Prevention & Peace Forum‘ του Συμβουλίου Ερευνών Κοινωνικών Επιστημών του ΟΗΕ.

Η εκδήλωση προσήλκυσε διεθνείς εμπειρογνώμονες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη διεθνών οργανισμών, καθώς και δεξαμενές σκέψης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ημερίδα είχε στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επερχόμενης θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά τα έτη 2025/26.

Μέσα από κατατοπιστικές παρεμβάσεις, οι ομιλητές έθιξαν πλειάδα κρίσιμων θεμάτων, από την κλιματική ασφάλεια έως την περιφερειακή ειρήνη, τις θεσμικές αδυναμίες του ΟΗΕ, αλλά και τον τολμηρό στόχο της αποτελεσματικής πολυμερούς διπλωματίας. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις προτεραιότητες που έχει ήδη θέσει η Ελληνική Δημοκρατία -και οι οποίες θα χρησιμεύσουν ως οδικός χάρτης για τη θητεία της- , ενώ ταυτόχρονα έριξαν μια ευθύβολη ματιά και στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αναφύονται. Τέλος, ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται και αναζητήθηκαν τρόποι για την βέλτιστη αξιοποίηση τους.