Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Η.Ε.

Φεβ 28, 2024 | Νέα

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στην 55η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Συμβουλίου στη Γενεύη, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 5 Απριλίου.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης απηύθυνε ομιλία προς το ακροατήριο, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σύντομη συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κ. Volker Türk, στον οποίο και επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της χώρας μας να προασπίζεται σταθερά και διαχρονικά το θεσμό.

Κατά την παρέμβαση του, ο Έλληνας Υπουργός διευκρίνισε ότι «στο εσωτερικό της, η Ελληνική Πολιτεία ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρότυπο όσον αφορά τις πολιτικές για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ενώ σημείωσε επίσης ότι «εφαρμόζουμε πολύπλευρα στρατηγικά σχέδια για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, με βάση τις αρχές της μη διάκρισης και της διαφορετικότητας». Ο κ. Γεραπετρίτης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία αναφορικά με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις παγκοσμίως, κυρίως δε στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών παραβιάζονται συστηματικά.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε τέλος και στην προσωπική του εμπειρία ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, τονίζοντας ότι στην μακρόχρονη πανεπιστημιακή του πορεία ως Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ανήγαγε σε προσωπική του επιδίωξη την ευαισθητοποίηση των νέων αναφορικά με την αναγκαιότητα σεβασμού της οικουμενικότητας και του αδιαίρετου των δικαιωμάτων.

Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Κ. Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μάθετε περισσότερα για την 55η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ.