Η Ελλάδα παρούσα στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28)

Δεκ 2, 2023 | Νέα

Ως υποψήφια χώρα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την διετία 2025/26, η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σπουδαιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και βρίσκεται στις επάλξεις για την υιοθέτηση και εφαρμογή κατάλληλων και αποδοτικών πολιτικών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο ελληνικό περίπτερο της Διάσκεψης που διεξάγεται στο Ντουμπάι (30 Νοεμβρίου- 12 Δεκεμβρίου 2023), την 1η Δεκεμβρίου, και παρουσία του  Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, κ. Κώστας Φραγκογιάννης προλόγισε εκδήλωση που αφορούσε την 9η Σύνοδο για τους Ωκεανούς “Our Oceans Conference”, η οποία θα πραγματοποιηθεί  στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2024. Ο  κ. Φραγκογιάννης τόνισε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Ελλάδας, ως νησιωτικής χώρας, για το θέμα των θαλασσών, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευθύνη της Ελλάδας, ως παγκόσμιου ηγέτη στις θαλάσσιες μεταφορές, για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο ειδικής παράλληλης εκδήλωσης, παρουσιάστηκε στο κοινό το ελληνικό πρόγραμμα «GR-Eco Islands», μία καινοτόμος ιδέα ήδη δοκιμασμένη στην πράξη, για τη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπους θύλακες βιώσιμης ανάπτυξης. 

Την επόμενη μέρα, ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα: «Κλίμα, Ειρήνη και Ασφάλεια: Ελαχιστοποιώντας τον Κίνδυνο Συγκρούσεων», όπου υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα και ζωτικότητα μιας πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Στην εκδήλωση συμμετείχε ως ομιλητής ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Πρέσβης κ. Hatem Al Atawi και τον συντονισμό ανέλαβε ο Πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης ΟΗΕ, καθ. κ. Jeffrey Sachs.

Τέλος, η ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας συμμετείχε σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση (fire-side chat) με την ειδική συνεργάτιδα στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη UN-Habitat, καθ. κα Λενιώ Μυριβήλη.