Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι παγκόσμιοι ηγέτες υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το μέλλον», μια πρωτοποριακή προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Το Σύμφωνο για το Μέλλον περιλαμβάνει ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο και μια Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές. Το Σύμφωνο αυτό αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολυετούς διαδικασίας για την προσαρμογή της σημερινής παγκόσμιας συνεργασίας στις προκλήσεις του αύριο.
Πρόκειται επίσης για την πιο εκτεταμένη διεθνή συμφωνία εδώ και πολλά χρόνια, που καλύπτει εντελώς καινοφανείς τομείς, καθώς και θέματα για τα οποία δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας εδώ και δεκαετίες. Ως νομικό κείμενο, το Σύμφωνο στοχεύει κυρίως να διασφαλίσει ότι οι διεθνείς θεσμοί θα μπορούν εφεξής να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, σε έναν κόσμο που έχει ωστόσο αλλάξει δραματικά από τότε που οι θεσμοί αυτοί δημιουργήθηκαν. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον κατάλληλο για τα εγγόνια μας με ένα σύστημα που χτίστηκε από τους παππούδες μας».
Η υιοθέτηση του Συμφώνου σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την πολυμέρεια, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχουν και λύσεις. Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025/26, η Ελλάδα χαιρετίζει την υιοθέτηση του Συμφώνου και δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τιμήσει την ουσία αυτού του ισχυρού εγγράφου.
Βλέπε επίσης: «Μια φορά κι έναν καιρό στο μέλλον»: Ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνει χαιρετισμό στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον.