Γυναίκες και Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις

Ιούν 19, 2024 | Νέα

Προτεραιότητα στα παιδιά

Η Ελλάδα εγκαινιάζει την συμμετοχή της ως το 50ο μέλος της Ομάδας Φίλων του ΟΗΕ για τα «παιδιά σε περιβάλλον ένοπλων συγκρούσεων». Στις 19 Ιουνίου, η Ελληνική αποστολή συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ομάδας υπό την προεδρία της Καναδικής Αντιπροσωπείας, κατά την οποία, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις Virginia Gamba ενημέρωσε τους συμμετέχοντες της Ομάδας για τις σοβαρές παραβιάσεις που διαπιστώνονται κατά των δικαιωμάτων των παιδιών.

Κάθε καταγεγραμμένο συμβάν αποτελεί ταυτόχρονα και οδυνηρή υπενθύμιση της έλλειψης προστασίας, αλλά και του χρέους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ των ευάλωτων πληθυσμών και δη των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025/26, η Ελλάδα δεσμεύεται να εντείνει τις προσπάθειες όλων προς την ουσιαστική υλοποίηση της Ατζέντας «Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις» CAAC (Children Affected by Armed Conflict Agenda).

Γυναίκες και Σεξουαλική Βία σε Ένοπλες Συγκρούσεις

Στις 19 Ιουνίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας στις Ένοπλες Συγκρούσεις. Η ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη παρενέβη στη συζήτηση σχετικά με το θέμα και επανέλαβε τη δέσμευση της να προαγάγει την εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια», με σκοπό την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας εν καιρώ συγκρούσεων. Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025/26. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος πρώτα με τη διασφάλιση της θωράκισης των επιτόπιων μονάδων περίθαλψης, αλλά και σε επόμενο στάδιο, με την διασφάλιση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν και οι δράστες θα διωχθούν για το έγκλημα τους.