Έλληνας ΥΠΕΞ & Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα συζητούν για τη Διάσκεψη των Ωκεανών

Φεβ 9, 2024 | Νέα

Στις 9 Φεβρουαρίου, το Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο “Woodrow Wilson” με έδρα τις ΗΠΑ και η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με θέμα την επικείμενη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία των Ωκεανών, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου 2024 (9η Διάσκεψη Our Ocean Conference).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, κ. John Kerry. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η Ελλάδα θέτει υψηλά στην ιεραρχία των επιδιώξεων της την προστασία από την κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, θα αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων στον τομέα.

Ως συμβαλλόμενο μέρος σε όλες τις μεγάλες διεθνείς περιβαλλοντικές συμβάσεις και πρωτόκολλα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις συνεχείς πολυμερείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. «Μέσα από τις εργασίες και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Αθηνών, η Ελλάδα φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για σταδιακή μετάβαση στη γαλάζια οικονομία, ενώ αποσκοπεί επιπλέον στο να κεφαλαιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από τη νέα ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και βιωσιμότητας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η 9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς θα είναι η πρώτη που θα συγκληθεί μετά την υιοθέτηση της «Συμφωνίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα περιοχών εκτός εθνικής δικαιοδοσίας» (BBNJ), η οποία θ΄έτει υπό την προστασία της γεωγραφική περιοχή που αντιστοιχεί σε έκταση άνω των δύο τρίτων των παγκόσμιων ωκεανών, ενώ φέρει το κύρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNICLOS).

Διαβάστε εδώ τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών

Δείτε εδώ την εκδήλωση: