Ακρόπολη: Παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για θέση εκλεγμένου μέλους στο ΣΑΗΕ 2025/26

Απρ 27, 2023 | Νέα

Σε μια εμβληματική και με υψηλή συμβολική αξία τοποθεσία, κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Μουσείο της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε, στις 26 Απριλίου 2023, η εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας της Ελλάδας για μία θέση μη-μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Στόχος της εκδήλωσης, πέραν της ενημέρωσης των εκπροσώπων των ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα, ήταν η διάχυση των μηνυμάτων και των προτεραιοτήτων της υποψηφιότητας της Ελλάδας και στην ελληνική κοινή γνώμη.

«Σε ένα χώρο που αναδεικνύει με τον πιο περήφανο τρόπο την οικουμενικότητα των μηνυμάτων της αρχαίας Ελλάδας και αποτελεί σύμβολο του δυναμισμού και των επιτευγμάτων της σημερινής Ελλάδας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε το σύμβολο της ελληνικής υποψηφιότητας, το βασικό σύνθημα καθώς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας κατά τη διεκδίκηση αλλά και με την προσδοκώμενη συμμετοχή της στο νευραλγικό αυτό όργανο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμβολο της ελληνικής υποψηφιότητας, η ελιά και το κλαδί της, αποτελούν το σύμβολο της ειρήνης και της σοφίας, το μυθικό δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη των Αθηνών, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε στον Ιερό Βράχο, κατά τον διαγωνισμό με τον Ποσειδώνα, για την ανάδειξη του ποιος από τους θεούς θα προστατεύσει την πόλη. Αργότερα, η ελιά έγινε και σύμβολο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όταν σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την οικουμενικότητα και διαχρονικότητα των αξιών του Διαλόγου, της Διπλωματίας, της Δημοκρατίας, του τριπτύχου των ελληνικών λέξεων που επελέγησαν ως κεντρικό σύνθημα της υποψηφιότητας. Και παρουσίασε τις 6 βασικές προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας: α) την ειρηνική επίλυση των διαφορών, β) το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στους κανόνες και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, γ) την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», δ) την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, ε) τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις και στ) τη θαλάσσια ασφάλεια.

Ως ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και θερμό υποστηρικτή των αρχών και των αξιών του Οργανισμού και βασικός στόχος της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση της ειρήνης, τόνισε ο κ. Δένδιας.

Στην εκδήλωσε παρευρέθη ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, Ian Borg, πλήθος Πρέσβεων και εκπροσώπων διπλωματικών αρχών στην Αθήνα, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι από τους χώρους της πολιτικής και του πολιτισμού και μεταξύ αυτών, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και τιμηθείσα με το Βραβείο Nelson Mandela των Ηνωμένων Εθνών για το 2020, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια