Το κεντρικό σύνθημα και οι προτεραιότητες της υποψηφιότητας της Ελλάδας για θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, παρουσιάστηκαν, επισήμως, στη Νέα Υόρκη, από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη -Μουσείο Morgan της Νέας Υόρκης, στις 16 Μαρτίου 2023.
Παρουσιάζοντας το λογότυπο της υποψηφιότητας, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η ελιά και το κλαδί ελιάς αποτελούν σύμβολο της ειρήνης και της σοφίας, ενώ οι τρεις ελληνικές λέξεις που επιλέχθηκαν – Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία – διαθέτουν οικουμενική απήχηση και συνιστούν θεμέλιους λίθους της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης διαχρονικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θέτει έξι προτεραιότητες της υποψηφιότητας και προσδοκώμενης συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: (α) Ειρηνική επίλυση διαφορών, (β) Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες του Χάρτη ΗΕ, (γ) Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια, (δ) Κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, (ε) Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις και (στ) Ναυτική ασφάλεια.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν Μόνιμοι Αντιπρόσωποι και Αναπληρωτές τους από 150 και πλέον χώρες μέλη του ΟΗΕ, από το σύνολο των γεωγραφικών ομάδων χωρών – ΕΕ και Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Λοιπών Κρατών (WEOG), Ομάδας Ασίας και Ειρηνικού (APG), Αφρικανική Ομάδα (AG), Ομάδα Ανατολικής Ευρώπης (EEG) και Ομάδα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC). Μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι αρκετών μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών (Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχρέιν, Κομόρες, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γουιάνα, Ναουρού, Σιγκαπούρη, Νησιά Σολομώντα), καθώς και εκπρόσωποι λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (Τσαντ, Τζιμπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Μάλι, Ρουάντα, Σιέρρα Λεόνε, Τόγκο, Ζάμπια, Μπαγκλαντές, Λάος, Μπουτάν, Καμπότζη, Νεπάλ, Ανατολικό Τιμόρ, Υεμένη).
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη των Αντιπροσωπειών στη Νέα Υόρκη της ΕΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, της Γραμματείας των ΗΕ, καθώς και επιλεγμένοι ανταποκριτές ΜΜΕ διαπιστευμένοι στα Ηνωμένα Έθνη.
Την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας πλαισίωσαν ομιλίες δύο διακεκριμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, της Καθηγήτριας Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης Ελίζας Κονοφάγου και του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης του ΜΙΤ Κωνσταντίνου Δασκαλάκη.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για τα μη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26, θα πραγματοποιηθούν σε Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, τον Ιούνιο του 2024.
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην εκδήλωση