Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη- Η Ελλάδα λέει “ναι, μπορούμε”.

Φεβ 11, 2024 | Νέα

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης». Βασικός συντελεστής πίσω από την ανάδειξη του σκοπού υπήρξε η Δρ. Nisreen El-Hashemite, Εκτελεστική Διευθύντρια του ιδρύματος R.A.S.I.T. (Royal Academy of Science International Trust), η οποία εισηγήθηκε την ανάγκη για πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή του γυναικείου φύλου στις επιστήμες.

Η 9η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη. Φέτος, οι συζητήσεις είχαν ως θέμα την «Συμμετοχή των Γυναικών στις Επιστήμες- Ανάδειξη ηγεσίας για την επίτευξη ειρήνης και ανάπτυξης». Η βασική ιδέα πίσω από την θεματική είναι η διαπίστωση ότι η συμμετοχή του γυναικείου φύλου στις επιστήμες συνδέεται με την προαγωγή του αγαθού της ειρήνης μέσα από την γενικευμένη ανάπτυξη που προσφέρουν οι επιστήμες και τα επιτεύγματά τους.

Η ελληνική πλευρά, η οποία είχε την τιμή να είναι μεταξύ των χορηγών της Συνέλευσης, επανέλαβε τη βασική της πεποίθηση ότι η ισότητα των φύλων είναι καθοριστικής σημασίας για την κατάκτηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Τις εργασίες της Συνέλευσης χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Ελληνίδα Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την ουσιαστική και μεθοδική εφαρμογή του 1ου Εθνικού Σχεδίου της χώρας για τις «Γυναίκες, την Ειρήνη & την Ασφάλεια». Πρόκειται για μία Στρατηγική η οποία θα αποτελέσει πυξίδα για τη χώρα μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ενώ αποτελεί ένα ισχυρό «ατού» της ελληνικής υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025/26.