Διεθνής Ημέρα Αντιμετώπισης της Ρητορικής Μίσους

Ιούν 18, 2024 | Νέα

Κάθε χρόνο, στις 18 Ιουνίου, τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ρητορικής Μίσους. Συμμετέχοντας σε ειδική συζήτηση για το θέμα, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη εξήρε την σημασία του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία στην αποτροπή του φαινομένου, ενώ επισημάνθηκαν και οι κυριότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ως τώρα αναληφθεί από ελληνικής πλευράς στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων εκλημάτων μίσους.

Τόσο εντός όσο και εκτός Διαδικτύου, οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Η ικανότητά τους να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, η προθυμία τους να καταπιάνονται με ακανθώδη ζητήματα, αλλά ακόμα και η ζύμωση τους μέσα σε ολοένα και πιο προοδευτικ΄΄α εκπαιδευτικά συστήματα, τούς καθιστά ικανούς αρχικά να εντοπίζουν και στη συνέχεια να στηλιτεύουν την ρητορική μίσους σε παγκόσμια κλίμακα.

Φέτος, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της «Ενιαίας στρατηγικής του ΟΗΕ για τη ρητορική μίσους» (Μάιος 2019). Το γεγονός αυτό τροφοδοτεί τον αναστοχασμό μας επί του θέματος, ενώ καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση όλων μας για τον σκοπό αυτό.