Αντιμετωπίζοντας την απειλή της ανόδου της στάθμης των θαλασσών

Νοέ 3, 2023 | Νέα

Η Ελλάδα συμμετέχει στην ανεπίσημη Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τον υπαρξιακό κίνδυνο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Συμμετέχοντας στις εργασίες της ανεπίσημης Ολομέλειας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, υπογράμμισε ότι «η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δύναται να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην ειρήνη και ασφάλεια των εθνών. Η Ελλάδα επιδιώκει σθεναρά την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), της διεθνούς συμφωνίας που θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για όλες τις δραστηριότητες σε θάλασσες και ωκεανούς».

«Υπ’ αυτό το πρίσμα» τόνισε ο ομιλητής, «οφείλουμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης και αποτροπής συγκρούσεων, προκειμένου να επιτύχουμε μία περιστολή των βλαπτικών επιδράσεων της κλιματικής ανασφάλειας».

Πιστή στις αρχές των ΗΕ περί περιβαλλοντικής προστασίας, η Ελλάδα έχει θέσει το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας ως ύψιστη προτεραιότητα εντός του πλαισίου της υποψηφιότητας της για τη διεκδίκηση εκλεγμένης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη διετία 2025/6. Η ασφάλεια των θαλασσών και των ωκεανών εγγυάται την ‘μπλε ανάπτυξη’, την ενεργειακή ασφάλεια, την ακεραιότητα της λειτουργίας εφοδιασμού, αλλά και την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον. Όλες αυτές οι παράμετροι μπορούν πολύ εύκολα να τεθούν εν κινδύνω εξ αιτίας της παγκόσμιας απειλής της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.