79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ο Πρωθυπουργός για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Σεπ 26, 2024 | Νέα

Η 79η σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενη ηγέτες από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για την ανθρωπότητα. Η φετινή Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου (23-27 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Khaled Al-Sabah. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Α.Ε. τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamad Al Khalifa, καθώς και με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Mohammed Shia Al Sudani.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του εντός της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης συζητήθηκαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων. Οι συζητήσεις εστίασαν στα ανοιχτά μέτωπα πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του απέναντι στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, καθώς και την ανάγκη επίτευξης άμεσης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη κλιμάκωση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή και τόνισε την ανάγκη επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών. Επανέλαβε επίσης την αναγκαιότητα για άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Najib Mikati προκειμένου να επικεντρωθούν στις επείγουσες εξελίξεις που διαδραματίζονται στο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πρόταση για άμεση εκεχειρία, γνωστή και ως «πρόταση εικοσιενός ημερών». Δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει την σημασία της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του πολέμου με επιζήμιες επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιφέρειας.

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον Πρίγκιπα Διάδοχο & Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamad Al Khalifa

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Najib Mikati.