75 χρόνια από την Υπογραφή της Σύμβασης κατά της Γενοκτονίας

Δεκ 9, 2023 | Νέα

Το 2015, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος. Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, η Ελλάδα συμμετείχε στην ειδική συζήτηση που έλαβε χώρα εντός των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, αναφορικά με την 75η Επέτειο Υπογραφής της Σύμβασης του ΟΗΕ για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με όλους όσους ζητούν άμεσες παρεμβάσεις κατά της μάστιγας αυτού του εγκλήματος.

Η χώρα μας πιστεύει ακράδαντα ότι η διευθέτηση των διενέξεων και η επίλυση των συγκρούσεων οφείλουν να επιτυγχάνονται μέσα από τον διάλογο και τη δημοκρατία, δύο θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των ΗΕ, αλλά και βασικό υπόβαθρο της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση εκλεγμένου μέλους εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025/26. Εάν εκλεγεί, η Ελλάδα, δρώντας ανέκαθεν ως υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή σειρά μεθόδων, ικανών να οδηγήσουν σε αποτροπή ή επίλυση διεθνών διαφορών.

Το ήξερες ότι…

Η 19η Μαΐου έχει θεσπιστεί Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εις μνήμην των κατά προσέγγιση 350.000 Ελλήνων των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και Μικράς Ασίας που εξολοθρεύθηκαν μεταξύ των ετών 1916 έως 1923, μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό χριστιανικό στοιχείο υπέστη ξεριζωμό και εξανδραποδισμό.