75 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεκ 12, 2023 | Νέα

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συμμετέχει στην επετειακή Συνάντηση Κορυφής στη Γενεύη

Σε πανηγυρικό κλίμα επ’ευκαιρία της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρχηγοί κρατών, εμπειρογνώμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις συναντήθηκαν στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στις 11 έως τις 12 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου «Human Rights 75», που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ, με πρωτοβουλία του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk.

Η Συνάντηση κορυφής είχε ως στόχο να ενισχύσει τον διάλογο για το μέλλον των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με νέες προκλήσεις που ανακύπτουν όπως η είσοδος στην ψηφιακή εποχή, οι νέες απειλές στο καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας, καθώς επίσης και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, σε συνδυασμό με την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας. Η Πρόεδρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Volker Türk, καθώς και με την Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), με έδρα τη Γενεύη, κα Mirjana Spoljaric Egger. Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα εντός της διήμερης συνάντησης, ο κ. Κώτσηρας παρουσίασε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία εφαρμόζει ήδη οριζόντια σχέδια δράσης σε τομείς που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζει μια ισχυρή αρχιτεκτονική για την προάσπιση τους. Επιπλέον, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη συνδιοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «75 χρόνια Ανθρώπινα Δικαιώματα – Διάλογος με τη νεολαία» που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την πρωτοβουλία «Human Rights 75».

Η Ελλάδα, ως συμβαλλόμενο μέρος σε όλα τα μεγάλα διεθνή όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποδίδει υψηλή προτεραιότητα στην επίτευξη της ουσιαστικής προστασίας του αγαθού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση της χώρας να υποβάλει την υποψηφιότητα της για την τριετή θητεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2028/30.