60 χρόνια Ειρηνευτικής Δύναμης των Η.Ε. στην Κύπρο

Ιούν 17, 2024 | Νέα

Στις 14 Ιουνίου, οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη συμμετείχαν σε εκδήλωση εντός των Η.Ε. αφιερωμένης στα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στον κόσμο και δημιουργήθηκε για να αποτρέψει τις συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να αποτρέψει τη διαίρεση του νησιού, ως συνέπεια των γεγονότων της εισβολής του 1974.

Το 1964, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε με σχετικό Ψήφισμα την αποστολή στο νησί 12.000 κυανοκράνων θεματοφυλάκων της ειρήνης, οι οποίοι υπηρετούσαν υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι απ΄΄ο 150.000 γυναίκες και άνδρες από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις 43 κρατών μελών (που σύντομα θα γίνουν 44) έχουν υπηρετήσει στην UNFICYP. Δυστυχώς, 187 εξ αυτών έχασαν την ζωή τους στην υπηρεσία της διασφάλισης του αγαθού της ειρήνης.

Τον Ιανουάριο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres διόρισε την María Angela Holguín Cuéllar από την Κολομβία ως προσωπική του απεσταλμένη για την Κύπρο. Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την κα Holguín να αναλάβει να προσφέρει εκ μέρους του τις καλές της υπηρεσίες για την αναζήτηση κοινού εδάφους στο δρόμο για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ για την UNFICYP: «Στην υπηρεσία της ειρήνης»
Διαβάστε την επετειακή έκδοση του Blue Beret Magazine