Στο Αφγανιστάν, τα δικαιώματα των γυναικών είναι σε κίνδυνο: Τι δέον γενέσθαι;

Σεπ 17, 2024 | Νέα

Μια σημαντική εκδήλωση με θέμα: «Τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν» διεξήχθη στις 17 Σεπτέμβριου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη.  Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γίνει αποτίμηση της συστηματικής και συστημικ΄ής καταπάτησης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, ως απόρροια της κλιμακούμενης καταπίεσης τους από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

H Ελληνική αποστολή ήταν έτοιμη να προτείνει τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα θα καταφέρει να αποκαταστήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, ίδιως μέσω διεθνών πολιτικών, αλλά και μέσω του Σχεδίου Συνθήκης σχετικά με την Πρόληψη και Τιμωρία των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Η ενδυνάμωση των γυναικών και φυσικά η ισότητα των φυλών αποτελεί μια από τις κυρίες προτεραιότητες της Ελλάδας, ιδίως στο πλαίσιο της θητείας της χώρας στο Συμβούλιο Ασφάλειας για τη διετία 2025/26. Στην ομιλία του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη επισήμανε ότι το κουράγιο των Αφγανών γυναικών αποτέλεσε για τον ίδιο πηγή έμπνευσης και εγγυήθηκε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την άμεση ανατροπή όλων των περιορισμών που καταπνίγουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα.

Κρίση στο Αφγανιστάν: Τι οφείλει να πράξει η Διεθνής Κοινότητα για την υποστήριξη και αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Γυναικών στο Αφγανιστάν [23:00:00]